Recent Posts

środa, 3 lutego 2016

Szef Kuchni Marokańskiej poleca:

TYDZIEŃ WOLNEGO W EGZOTYCZNYM MAROKO!

Odczuwasz kryzys? Weź tydzień wolnego i wzmocnij siły witalne w zmysłowej atmosferze Maroka! Wspaniały odpoczynek ze smakami Maroka ( warsztaty kulinarne  u Berbera plus wyprawa w egzotyczne zakątki Maroka ( Góry Anty Atlas, Atlantyk, Sahara) Najbliższe terminy :
Luty:
05.02 - 12.02.2016 
04.03 - 11.03.2016
11.03 -  18.03.2016 


(pozostałe terminy do uzgodnienia, program z ceną posyłam na maila: martyna@martinitiours.pl lub uzgadniam telefonicznie 00212/610239199 ) 

A dzisiaj szef kuchni marokańskiej poleca "tajin z ryb"

1. Trag rybny - wybieramy rybę która jest dobra do duszenia, nie ma małych ości i mięso odchodzi i "łamie" się ze smakiem / kilka do wyboru / , kroimy na dzwonki.
2. Warzywa: im suchsza ryba tym więcej cebuli
3. Zioła świeże i suszone mieszkanki ziołowe ( nauka doboru ziół zawsze na moich warsztatach kulinarnych) 
4. Pamiętajmy iż ostre przyprawy dodajmy tylko wtedy jak ryba jest mało wyraźna w smaku :), to samo dotyczy "wyraźnych smaków" jak np cytryna
5. Podlewamy wodą i oliwą, ewentualnie jak mamy to możemy podlewać białym winem ( ale nie do wszystkich ryb wlewany wino :) ) 

Oto efekt :








Potrawa dla wszystkich, nie zawiera glutenu ani żadnych ulepszaczy smaków za wyjątkiem naturalnych takich jak: ostra papryka i cytryny. Potrawa dobra na  zimowe dni. Poprzez odpowiednio dobrane przyprawy i czas duszenia 1 godzina i 10 minut sprawa iż potrawa "stawia na nogi" gdyż za oknem chłodno.  Kolejność dodawania przypraw również jest bardzo ważna ,zgodnie z cyklem 5 przemian . 


0 komentarze:

Prześlij komentarz